-->
Resep Membuat Kue Talam Seri Muka Pandan. Enaaaak, Legiiiiit dan Ngangeninn Bund

Resep Membuat Kue Talam Seri Muka Pandan. Enaaaak, Legiiiiit dan Ngangeninn Bund

Talam Seri Muka Pandan

Bahan-Bahan Lapisan Bawah
Advertisement

Baca juga:

  • 500 gram beras ketan/pulut
  • 200 ml santan kental
  • 400 ml air
  • 2 sendok teh garam halus

Cara Membuat

Rendam Ketan/ pulut sekurang2nya 4 jam.

Cuci bersih dan toskan, lalu masukkan ketan/ pulut bersama santan, air dan sedikit garam ke dalam loyang yang beralas plastik. (Sebelum masukkan Ketan/pulut, pastikan loyang di Oles sedikit minyak keliling loyang)

Kukus dengan semua bahan diatas selama 30 menit.

Apabila Ketan/ pulut masak, aduk hingga rata, lalu tekan-tekankan dalam loyang size 9"x9"x4" yang dialas plastik.

Bahan-Bahan Lapisan Atas:

Bahan Bahan A
  • 250 gram gula halus
  • 150 gram tepung terigu
  • 50 gram tepung ubi/sagu tani
  • 400 ml santan kental
  • 350 ml air
  • 20 gram daun pandan (diblender dgn air diatas.kemudian saring.)

Bahan Bahan B
  • 4 butir telur
  • 1/2 sendok teh garam halus
  • 1/2 sendok teh pandan essence
  • Pewarna hijau- secukupnya

Cara Membuatnya

Satukan semua bahan-bahan A aduk rata lalu masukkan bahan-bahan B, aduk hingga rata.

Saring adonan ke dalam panci lalu masak, aduk hingga naik uap. sebentar aja.

Tuangkan adonan ke atas lapisan ketan/pulut tadi dan kukus selama 30 minit.

Pastikan Talam betul-betul sejuk dahulu sebelum dikeluarkan dari loyang.

Selamat Mencoba..
Resep Membuat Kue Talam Seri Muka Pandan. Enaaaak, Legiiiiit dan Ngangeninn Bund