-->
Resep Membuat Kue Talam Seri Muka Pandan. Enaaaak, Legiiiiit dan Ngangeninn Bund

Resep Membuat Kue Talam Seri Muka Pandan. Enaaaak, Legiiiiit dan Ngangeninn Bund

Resep Membuat Kue Talam Seri Muka Pandan. Enaaaak, Legiiiiit dan Ngangeninn Bund
Talam Seri Muka Pandan

Bahan-Bahan Lapisan Bawah
  • 500 gram beras ketan/pulut
  • 200 ml santan kental
  • 400 ml air
  • 2 sendok teh garam halus

Cara Membuat

Rendam Ketan/ pulut sekurang2nya 4 jam.

Cuci bersih dan toskan, lalu masukkan ketan/ pulut bersama santan, air dan sedikit garam ke dalam loyang yang beralas plastik. (Sebelum masukkan Ketan/pulut, pastikan loyang di Oles sedikit minyak keliling loyang)

Kukus dengan semua bahan diatas selama 30 menit.

Apabila Ketan/ pulut masak, aduk hingga rata, lalu tekan-tekankan dalam loyang size 9"x9"x4" yang dialas plastik.

Bahan-Bahan Lapisan Atas:

Bahan Bahan A
  • 250 gram gula halus
  • 150 gram tepung terigu
  • 50 gram tepung ubi/sagu tani
  • 400 ml santan kental
  • 350 ml air
  • 20 gram daun pandan (diblender dgn air diatas.kemudian saring.)

Bahan Bahan B
  • 4 butir telur
  • 1/2 sendok teh garam halus
  • 1/2 sendok teh pandan essence
  • Pewarna hijau- secukupnya

Cara Membuatnya

Satukan semua bahan-bahan A aduk rata lalu masukkan bahan-bahan B, aduk hingga rata.

Saring adonan ke dalam panci lalu masak, aduk hingga naik uap. sebentar aja.

Tuangkan adonan ke atas lapisan ketan/pulut tadi dan kukus selama 30 minit.

Pastikan Talam betul-betul sejuk dahulu sebelum dikeluarkan dari loyang.

Selamat Mencoba..
Advertisement

Baca juga:

Resep Membuat Kue Talam Seri Muka Pandan. Enaaaak, Legiiiiit dan Ngangeninn Bund