Bahan-Bahan Lapisan Bawah
- 500 gram beras ketan/pulut
- 200 ml santan kental
- 400 ml air
- 2 sendok teh garam halus
Cara Membuat
Rendam Ketan/ pulut sekurang2nya 4 jam.
Cuci bersih dan toskan, lalu masukkan ketan/ pulut bersama santan, air dan sedikit garam ke dalam loyang yang beralas plastik. (Sebelum masukkan Ketan/pulut, pastikan loyang di Oles sedikit minyak keliling loyang)
Kukus dengan semua bahan diatas selama 30 menit.
Apabila Ketan/ pulut masak, aduk hingga rata, lalu tekan-tekankan dalam loyang size 9"x9"x4" yang dialas plastik.
Bahan-Bahan Lapisan Atas:
Bahan Bahan A
- 250 gram gula halus
- 150 gram tepung terigu
- 50 gram tepung ubi/sagu tani
- 400 ml santan kental
- 350 ml air
- 20 gram daun pandan (diblender dgn air diatas.kemudian saring.)
Bahan Bahan B
- 4 butir telur
- 1/2 sendok teh garam halus
- 1/2 sendok teh pandan essence
- Pewarna hijau- secukupnya
Cara Membuatnya
Satukan semua bahan-bahan A aduk rata lalu masukkan bahan-bahan B, aduk hingga rata.
Saring adonan ke dalam panci lalu masak, aduk hingga naik uap. sebentar aja.
Tuangkan adonan ke atas lapisan ketan/pulut tadi dan kukus selama 30 minit.
Pastikan Talam betul-betul sejuk dahulu sebelum dikeluarkan dari loyang.
Selamat Mencoba..
Advertisement